A szervóra vagy biológiai óra alapján a nap különböző időszakaiban a szervezetünk eltérő élettani funkciókat végez, és ennek megfelelően különböző típusú ételek fogyasztása javasolt. Íme egy napi útmutató arra, hogy mikor mit érdemes enni:
6:00 – 8:00: Reggeli
Ekkor érdemes könnyen emészthető, de tápláló ételeket fogyasztani, mivel a gyomor a legaktívabb. Javasolt ételek:
– Teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. zabkása)
– Friss gyümölcsök
– Fehérjedús ételek (pl. tojás, joghurt)
– Teljes kiőrlésű kenyér vagy pirítós
9:00 – 11:00: Tízórai
A lép és a hasnyálmirigy ilyenkor aktívabb, ami jó időpontot jelent egy kis energiapótlásra. Javasolt ételek:
– Diófélék és magvak
– Gyümölcsök
– Zöldséges snackek (pl. sárgarépa, uborka)
12:00 – 14:00: Ebéd
A szív aktivitása magasabb ebben az időszakban, ezért fontos, hogy tápanyagban gazdag és energiadús ételeket fogyasszunk. Javasolt ételek:
– Fehérjedús ételek (pl. csirke, hal, hüvelyesek)
– Friss saláták és zöldségek
– Teljes kiőrlésű gabonafélék (pl. barna rizs, quinoa)
– Levesek és pörköltek
15:00 – 17:00: Uzsonna
A hólyag és a vese aktivitása ekkor növekszik, ezért fontos a hidratáltság és könnyű snackek fogyasztása. Javasolt ételek:
– Gyümölcslevek vagy turmixok
– Teljes kiőrlésű kekszek
– Zöldségek humusszal
– Teák
18:00 – 20:00: Vacsora
A vese és a gyomor aktivitása ekkor csökken, ezért könnyen emészthető ételeket érdemes választani. Javasolt ételek:
– Könnyű zöldséglevesek
– Saláták
– Hal vagy tofu
– Főtt zöldségek
21:00 – 23:00: Késő esti snack
A test készülődik az alvásra, ezért könnyű, de nyugtató ételeket érdemes fogyasztani, ha szükséges. Javasolt ételek:
– Meleg tej vagy növényi tej
– Egy marék dió
– Banán
– Kamillatea
Ez az útmutató segíthet abban, hogy a nap folyamán a megfelelő időben a legmegfelelőbb ételeket válasszuk, összhangban a szervezet biológiai ritmusával. Jó egészséget!