Az egészséges táplálkozás, segíti a Pajzsmirigy ellenálló képességét!
A pajzsmirigy megfelelő működéséhez számos tápanyagra van szükség, beleértve a jódot, a szelént, a cinket, a vasat, és a B-vitaminokat is. Az alábbiakban olyan ételek találhatók, amelyek hozzájárulhatnak a pajzsmirigy egészségéhez:
Jódos ételek:
- – Tengeri halak (pl. tonhal, lazac, tőkehal)
- – Tengeri algák
- – Jódos só (pl. tengeri só)
Szelénben gazdag ételek:
- – Brazil dió
- – Pulykahús
- – Zsálya
- – Napraforgómag
Cinkben gazdag ételek:
- – Bárányhús
- – Sertéshús
- – Lencse
- – Tökmag
Vasban gazdag ételek:
- – Vörös hús (pl. marhahús)
- – Lencse
- – Bab
- – Spenót
B-vitaminokban gazdag ételek:
- – Teljes kiőrlésű gabonák (pl. barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér)
- – Zöldségek (pl. spenót, brokkoli)
- – Diófélék (pl. mandula, dió)
Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek:
- – Lazac
- – Chia mag
- – Lenmag
- – Dió
Antioxidánsokban gazdag ételek:
- – Gyümölcsök (pl. bogyós gyümölcsök, citrusfélék)
- – Zöldségek (pl. paradicsom, sárgarépa)
- – Fűszernövények (pl. petrezselyem, bazsalikom)
Fontos megjegyezni, hogy az egyensúly fontos a táplálkozásban. Túlzott mennyiségű bizonyos tápanyagok szintén negatívan befolyásolhatják a pajzsmirigy működését. Mindig konzultáljon orvosával vagy táplálkozási szakemberrel, ha specifikus táplálkozási igényekkel vagy egészségügyi problémákkal rendelkezik.
Mindig tartsd észben, nem csak egy test vagy!
A cikk folytatása a pajzsmirigy betegség lelki okai és működése cikkben olvasható.